Mod KræftSe kontrolrapport

Ærter fra Thorsbjerggaard

Sæson

Juni - August

Basistilberedning

Ærter er de umodne frø af planten Almindelig Ært. Det er vigtigt, at ærter til konsum høstes på det rigtige tidspunkt. Plukkes de for tidligt, er bælgene ikke fyldt op, og hostes de et par dage for sent, er ærterne blevet hårde og melede. De almindeligst dyrkede ærter til friskkonsum er marværterne, som er kendetegnede ved at have store bløde frø (ærter), som er omslutte af bælg med sej hinde.

Både sukkerærter og slikærter mangler den seje hinde, som almindelige marværter har. Derfor kan hele bælgen spises. Sukkerærterne er fladbælgede og hostes for ærterne svulmer.

Slikærter er rundbælgede med kødfulde tykke bælgvægge og plukkes først, når bælgen er fyldt. I dag dyrkes der grønne ærter i alle verdensdele med USA og UK, som de største producenter.

Danmark har i dag en stor produktion af grønne ærter til konserves og er sammen med det øvrige Skandinavien verdensberømt for den gode kvalitet. Dette skyldes især det kølige sommerklima, som vi ofte beklager os over, men som er ideelt til ærtedyrkning.

Thorsbjerggaard Ærter

 

Opskrifter med ærter

 

Rå blomkålssalat med karry-mango dressing
Rå blomkålssalat med karry-mango dressing